Concerto-NEWS

Virtual Virtuoso is een denkbeeldige muzikant die ongelofelijk exact en snel kan spelen: de computer.

Hij heeft een geweldig muziekinstrument tot z'n beschikking: Stefans Cathedral Pipe Organ, een al even denkbeeldig reusachtig pijporgel met 5 klavieren en pedaal, meer dan 19000 pijpen, 279 registers en 165 register-combinaties.
Het muziekinstrument is nog voor uitbreiding vatbaar met bijvoorbeeld een, ook denkbeeldig, compleet symfonieorkest.

Maar niet alles is denkbeeldig: de geluiden zijn opgenomen van levensechte muziekinstrumenten. U hoort klanken die ooit zijn voortgebracht door echte orgelpijpen en eventueel andere instrumenten.

De computer brengt die klanken ten gehore met behulp van een aantal OpenSource computerprogramma's:
  • Rosegarden stelt een mens in staat om een muziekstuk, dat ooit door een componist geschreven is, om te zetten in leesbare taal voor de computer: MIDI. Er bestaat ook commerciele Windows-software die hetzelfde kan, zoals bijvoorbeeld Cubase.
  • Timidity leest die MIDI-taal en zet die om in hoorbaar geluid. Er zijn ook geluidskaarten die voorzien zijn van vergelijkbare software, zoals bijvoorbeeld de Terratec DMX 6fire 24/96 die in m'n computer zit. Jammer dat die software alleen in Windows werkt.
  • Qsynth doet ongeveer hetzelfde als Timidity, maar bleek beter uit de voeten te kunnen met soundfonts die meerdere banken bevatten. Nu kan ik alle vijf klavieren en het pedaal van het orgel ten gehore brengen en heb ik daarbij de beschikking over een volledig orkest. Verder bevat Qsynth een goed instelbare nagalm en chorus.
  • Met Audacity kan het geluid verder bewerkt worden door middel van een equaliser en nagalm.